“Week-end-Tinnitus”

by psykologannemettemohr

Jeg kan godt huske, hvordan det var at gå i seng eller vågne op med en kakafoni af klokkekimen i ørene. Det skete af og til, når jeg havde været i byen fredag eller lørdag aften. Her meldte denne “week-end-tinnitus” sig  undertiden – heldigvis forsvandt den altid igen. Jeg er glad for, at jeg ikke kunne på nettet og læse alle skræmmehistorierne om tinnitus, for da jeg var ung, fandtes nettet ikke. Havde jeg kunnet det, ville jeg nok have haft svært ved falde i søvn af bare frygt for, om tinnitus ville gå væk, og hvis den stadig var der næste morgen, ville jeg nok være blevet ret bekymret. Og så ville jeg have gået rundt og lyttet efter – og måske ad den vej have vedligeholdt tinnituslyden. For – jo mere opmærksomhed tinnitus får, jo mere gør den opmærksom på sig.

Jeg ved, at rigtig mange unge får  sig en “week-end-tinnitus”, for jeg taler med en del af dem, og jeg ved, hvor bekymret de  kan føle sig.De har været ude at more sig – masser af sjov og masser af høj lyd – også lyd bagefter, men nu i egne ører. Nogle af dem hører tinnitus’en i flere dage og bliver naturligvis bekymrede for, om den forsvinder igen. De har hørt om tinnitus, og hvor slemt det kan være, og det er med til at øge angsten for, at tinnitus ikke forsvinder. Når man er bange for noget, så har det det med at blive ved med at fange ens opmærksomhed, og man får også selv svært ved at slippe fokus på det, som man er bange for. En ond cirkel begynder.

Derfor er det vigtigt at vide, at tinnitus typisk forsvinder igen efter en week-end med høj musik. Men – det er også vigtigt at man bruger sit hoved og passer på ørene fremover. For jo oftere  man udsætter sin hørelse for høj musik, jo større er risikoen for, at tinnitus kommer igen – og måske for at blive. Hvordan gør man så lige det? Jo, man køber (som minimum) nogle billige høreværn og sætter dem i ørene i det øjeblik, man går ind ad døren det sted, hvor der er rigtig høj musik, og man tager først høreværnene ud, når man forlader lokalet. Ganske simpelt! Hvordan ved man så, hvornår høj musik kan give støjskade: Hvis man skal råbe hele tiden, for at de andre kan høre, hvad man siger – så er musikken for høj.

Hvis man nu har fået sig sådan en “week-end-tinnitus”, skal man ikke forholde sig specielt anderledes i forhold til lyd de næste par dage. Man skal altså ikke undgå lyd, fx musik eller lyd på gaden, og man skal ikke bruge høreværn, når man er i omgivelser med et normalt dagligdags lydniveau. Gør man det, bliver det blot værre. Efter nogle dage med normal dagligdags “lyd-adfærd” vil tinnitus typisk glide i baggrunden og til sidst helt forsvinde.

Det er værd at vide, at selvom tinnitus bliver ved med at være der, så vil den henad vejen glide i baggrunden og ikke være specielt generende. Men – det er også værd at vide, at en blivende tinnitus som reglen er et symptom på høretab. Høretabet bliver ved med at være der. Når man er ung, betyder sådan et støjskade-høretab ikke ret meget i forhold til høreevnen, men når man bliver ældre vil ens alderbetingede høretab bære præg af støjskaden på en generende måde, og det er ikke specielt hørefremmende.

Derfor er der altid god grund til at passe på hørelsen.

Anne-Mette Mohr

psykolog

Reklamer