Kan stress give tinnitus?

by psykologannemettemohr

Det er et af de spørgsmål, som jeg ofte bliver stillet. Mit svar er, at stress kan bidrage til, at tinnitus opleves kraftigere eller mere påtrængende og generende, end når man ikke er stresset. Det skyldes, at når man er stresset, så ruster kroppen sig til at kunne klare ”faren”. For selv om det, der stresser os måske er en ufarlig arbejdsopgave, der skal løses her og nu, så er kroppens svar på stress ganske primitiv – den reagerer billedlig talt, som stod vi overfor en løve, der vil angribe os. Altså som om der er en livstruende fare på færde. Derfor udløses der i vores stressede krop forskellige stresshormoner, som hjælper os til ”at kunne se, lugte, høre” alt, hvad der sker, så vi med største præcision kan forsvare os mod dyret, der vil dræbe os – igen billedlig talt. Sanserne skærpes altså under stress. Det betyder, at vi under stress blandt andet hører bedre i forhold til, hvordan vi hører, når vi ikke er stressede. Og vi hører alting bedre, ikke kun tale – men også alle mulige andre lyde, lige fra klapren fra computertastaturet til fuglefløjt og barnestemmer. Nogle siger, at det er som om, at stressen gør dem lydoverfølsomme, fordi hverdagens lydbillede generer og irriterer. Hvad angår tinnitus, så er det jo opfattelse af lyd i hovedet, øret eller ørene – lyd, som andre ikke kan høre. Men “indehaveren” af tinnitus kan jo høre den og kommer derfor helt naturligt til også at høre den kraftigere i stressende situationer, netop fordi høresansen er skærpet. Vores stress skruer så at sige op for opfattelsen af tinnitus. Og hvis vi befinder os på et for højt stressniveau det meste af tiden, samtidigt med at vi har tinnitus – ja – så vil tinnitus fylde meget mere end hvad den normalt gør.

Mine erfaringer viser, at fx studerende, der skal til eksamen eller mennesker, som har alt for travlt på et stresset arbejde, klager over at tinnitus er værre i disse perioder eller over, at tinnitus er opstået i forbindelse med stressen.

Min erfaring fra samtaler med hundredevis af mennesker med tinnitus er, at når stressniveauet sænkes, så glider tinnitus tilbage i bevidstheden. Så fylder den mindre i det daglige, ofte forsvinder den på det nærmeste og høres kun, hvis man virkelig lytter efter den. Kort eller langvarig stress medfører altså ikke, at tinnitus forbliver kraftig. Det er jo værd at vide.

På den anden side er for højt stressniveau over for lang tid ikke sundt for vores system. Nogle bruger derfor tinnitus som en slags venligsindet løftet pegefinger, der minder dem om, at nu er der vist for meget tryk på igen. Andre tackler stressen via træning i enkle afspændingsteknikker, så de i det daglige ret hurtigt kan komme ned i stressniveau. House of Hearing (www.houseofhearing.dk) sælger en CD med ”talt afspænding”, udarbejdet og indtalt af afspændingspædagog Eva Brix. Den koster 70 kroner og er skræddersyet til mennesker med stress og tinnitus. Det er i den sammenhæng vigtigt at vide, at lige som man skal træne sig til fx at kunne løbe maraton, skal man også træne sig i at lære afspændingsteknikker. – Men når man lært sig afspændingsmetoden (som er enkel og ukompliceret), så har man fået fat i et af de rigtig gode og effektive værktøjer til at dæmpe på stress og tinnitus på en og samme tid.

Kenneth, som selv har tinnitus, skriver den 11. september denne kommentar til indlægget: Rigtig godt indlæg her! Personligt kan jeg nikke genkendende til ovenstående. For mig er tinnitus et psykisk fænomen hvis man kan kalde det det. Der er ingen tvivl om at tinnitus bliver (værre) eller mere i fokus når der er bekymringer der trænger sig på, men jeg tror tilgengæld også at man på et tidspunkt kommer til et punkt hvor tinnitus holder samme leje uanset sindsstemning. (har selv oplevet det) Det er et spørgsmål om tilvending. Jeg har den cd der bliver nævnt af Eva Brix, og bruger den ofte. Det er meget behageligt af lade sig selv afstresse på denne måde, og man bliver ligesom “tanket” op igen og får kroppen ned i et afslappet leje, så den er klart at anbefale!

Tak for indlægget Kenneth. Spændende at læse. Det er dog værd at have i erindring, at “det er svært at spå”, som Storm P. sagde, “især om fremtiden”; og derfor står man sig ved at huske på, at tinnitus altid har et individuelt forløb, så hvor nogle vil opleve, at tinnitus holder samme leje, vil andre opleve noget andet – ofte til det bedre.

Reklamer